روانشناسی انگیزش در ورزش: چگونه ورزشکاران را به موفقیت سوق دهیم
روانشناسی انگیزش در ورزش در واقع خدمات روانشناسی انگیزشی در ورزش نقش بسیار مهمی را جهت هدایت و پیشرفت ورزشکاران به سمت موفقیت دارد. انگیزش به انجام و ادامه دادن یک فعالیت خاص به ورزشکار کمک میکند تا بتواند در مسیر چالش برانگیز ورزشی پایدار بماند و همچنین عملکرد بهتری داشته باشد. انگیزش یکی از اصلیترین موضوعات در روانشناسی ورزش است، زیرا با اصل شرکت کردن و نکردن در ورزش با انتخاب نوع ورزشی و میزان تلاش برای پیشرفت در آن سر و کار دارید. در ادامه مقاله میخواهیم به برخی از اصول و راهکارهای انگیزشی که مربیان و روانشناسان برای کمک به موفقیت ورزشکاران به کار میگیرند بپردازیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
تعیین کردن هدف مشخص
یکی از مهمترین اصول کلیدی در انگیزش ورزشکاران این است که هدف مشخص کوتاه مدت و بلند مدت روشنی را تعیین کنید که باید واقع بینانه و قابل دسترس باشد تا ورزشکار احساس موفقیت کند و هیچ وقت دچار ناامیدی نشود. همچنین باید قابل اندازهگیری باشند تا ورزشکار بتواند پیشرفت خود را دنبال کند و باید زمانبندی شده باشد تا ورزشکار برای رسیدن به آن برنامهریزی دقیقی داشته باشد. در آخر تعیین هدف میتواند انگیزه درونی ورزشکار را بالا برده و به آنها کمک کند تا در مسیر پیشرفت قدم بردارند.
تشویق شدن انگیزههای درونی و بیرونی
انگیزههای ورزشی به دو دسته تقسیم میشوند انگیزههای درونی و بیرونی انگیزههای درونی ناشی از علاقه شخصی و لذت بردن از ورزش و همچنین احساس رضایت درونی است. ورزشکارانی که انگیزه درونی دارند اغلب بیشتر از تمرینات لذت میبرند و از شکست کمتری برخوردار میشوند. ولی انگیزههای بیرونی که شامل پاداش، تشویقها و فشارهای خارجی هستند اگرچه این نوع انگیزه میتواند به طور موقتی موثر واقع شود اما به تنهایی برای پایداری در موفقیت کافی نمیباشد. در نتیجه مربیان میتوانند با ترکیب این دو نوع انگیزه و شناخت نیازهای خاص هر ورزشکار به آنها کمک کرده تا متعهدتر بمانند.
حمایت اجتماعی
حمایت اجتماعی از جمله ارتباط مثبت با هم تیمی، مربی و خانواده است که باعث تقویت انگیزه و اعتماد به نفس به ورزشکاران میشود. ورزشکارانی که حس تعلق و حمایت را تجربه میکنند معمولاً از اضطراب و استرس کمتری برخوردار میشوند و در چالشهای سخت ورزشی پایدارتر عمل میکنند. همچنین فعالیتهای تیمی، حمایت عاطفی و جلسات گفتگوی گروهی حس تعلق و ارتباط ورزشی را تقویت میکند.
ارائه بازخورد مثبت
بازخوردهای موثر و مثبت میتواند به عنوان یک محرک انگیزشی عمل کند و مسیرهای بهبود را به ورزشکار نشان دهد. بازخوردها باید بر نقاط قوت تاکید داشته باشند در عین حال راهکار بهبود نقاط ضعف را نیز ارائه دهند و همچنین سریع و مرتبط با عملکرد ورزشکار باشد. این نوع بازخوردها باعث میشود که اعتماد به نفس ورزشکار بالا رفته و او را به ادامه تلاش و به بهبود مهارتها تشویق کند.
تقویت تصور ذهنی
تجسم موفقیت یکی از ابزارهای روانشناسی انگیزشی میباشد که به ورزشکار کمک میکند تا خود را در حال رسیدن به هدفشان ببینند تمرینات تجسمی اعتماد به نفس ورزشکاران را بالا میبرد و او را برای موفقیتهای واقعی و چالشهای مسابقهای آماده میکند. با تمرین منظم تجسم ورزشکار میتواند استراتژیهای خود را برای بهبود عملکرد و همچنین کنترل شرایط دشوار تقویت کند.
ایجاد چالشهای مناسب
تنوع در تمرینات و همچنین ایجاد چالشهای جدید باعث جلوگیری از خستگی روانی و حفظ انگیزه در ورزشکاران میشود مربیان باید تمرینات را با تغییرات منظم و اضافه کردن چالشهای تازه جذاب کنند. همچنین ورزشکاران باید با مهارتهای جدید آشنا شوند که به یادگیری و رشد آنها کمک میکند. این روشها حس تازگی و هیجان را به ورزشکار میبخشد و آنها را به ادامه تمرینات تشویق میکند.
مدیریت کردن استرس
مدیریت کردن استرس در ورزش یکی از عوامل حیاتی برای افزایش انگیزه و حفظ و عملکرد ورزشکار است. استرس در سطح معقول میتواند انگیزه بخش نیز باشد و ورزشکار را به تلاش بیشتر وادار کند اما استرس بیش از حد میتواند تاثیرات منفی را بر روی عملکرد او داشته باشد و مانع رسیدن به موفقیت شود. استرسهای رقابتی و فشارهای روانی باعث میشود که انگیزه کاهش پیدا کند. بنابراین آموزش مهارتها مانند تکنیکهای تنفس عمیق و ریلکسیشن برای کاهش اضطراب همچنین تمرکز ذهنی و مدیریت افکار منفی برای حفظ تمرکز و اعتماد به نفس به ورزشگاه کمک میکند تا استرس را کنترل کند و با تمرکز بیشتری به سمت هدف خود حرکت کند.
خودباوری
خودباوری و حس خود کارآمدی به تواناییها یکی از مهمترین عوامل کلیدی در افزایش انگیزه است. برای تقویت این حس ورزشکار باید برای موفقیتهای کوچک و پیشرفتهای شخصی خود جشنی را بگیرد و مربی باید با تشویق به دستاوردهای ورزشکار اعتماد به نفس آن را تقویت کند. که این خودباوری باعث میشود ورزشکار در شرایط دشوار به تلاش خود ادامه دهد. در واقع خودباوری یعنی باور داشتن به تواناییهای فرد برای انجام موفقیت آمیز یک کار یا رسیدن به یک هدف مشخص. ورزشکار خودباور نه تنها به توانای خود در اجرای مهارتها اعتماد دارد بلکه به خوبی میتواند استرس را کنترل کند و با تمرکز بیشتری در مسابقات و تمرینات عمل کند.
مقابله کردن با افکار منفی
گاهی اوقات ورزشکار مورد حملات افکار منفی قرار میگیرد که این افکار تمرکز و آرامش او را از بین میبرد در چنین مواردی لازم است که ورزشکار با یک روانشناس ورزشی صحبت کند چرا که با کمک او افکار منفی را از خود دور کرده و آرامش را به زندگی و فکر خود برمیگرداند.
کلام آخر
در نتیجه روانشناسی انگیزش در ورزش هنر ایجاد و حفظ انگیزه در ورزشکاران است. با ترکیب هدف گذاری دقیق، حمایت اجتماعی، بازخورد سازنده و آموزش مهارتهای روانی و استفاده از انگیزههای درونی و بیرونی میتوانید انگیزه ورزشکار را به شکل پایدارتری تقویت کنید. با این رویکرد آنها نه تنها برای رسیدن به موفقیت بهتر عمل میکنند بلکه با احساس رضایت و اشتیاق بیشتری در مسیر ورزشی خود حرکت میکنند. اگر به عنوان یک ورزشکار شما دچار استرس و تمرین زدگی و عدم تمرکز شدید حتماً باید با یک روانشناس ورزشی صحبت کنید، چرا که او میتواند کمک زیادی به شما کند و انگیزه و آرامش را به زندگی شما برگرداند.
دیدگاهی ثبت نشده است
لطفاً پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید: